Zet je masker af

Op NU.nl stond onlangs een artikel over Barney.

Raymond van Barneveld, een sympathieke postbode die goed pijltjes kon gooien. Hij werd Nederlands eerste wereldkampioen darten.  

In het artikel vertelt Barney dat hij 35 jaar lang een masker heeft opgehad. Hij ervaarde jarenlang stress door de prestatiedruk. Door te stoppen met darten werpt hij een masker af en komt hij dichter bij zichzelf.

Als je het artikel leest, voel je de bevrijding. Alsof hij wil uitschreeuwen tegen zichzelf én de buitenwereld: “Ik ben meer dan mijn prestaties, meer dan een professioneel darter en meer dan wereldkampioen!” Het masker dat hij op had heeft hem prachtige dingen opgeleverd. Maar het had een keerzijde en dat heeft hem ontegenzeggelijk ook heel veel gekost.

Barney

Barney

 

Wat maakt dat we maskers opzetten?

Masker zijn het deel van ons ego dat ons lijkt te beschermen tegen de buitenwereld. In het geval van Barney kan het als volgt zijn gegaan;

  • Ik dart, omdat ik het leuk vind
  • Ik kan goed darten
  • Ik krijg betaald om te darten en ben dus professioneel darter
  • Ik word wereldkampioen darten
  • Ik ben wereldkampioen darten
  • Iedereen verwacht van mij dat ik presteer
  • Ik moet presteren
  • Als ik presteer dan tript mijn ego (ik ben mijn prestatie)
  • Als ik niet presteer dan flipt mijn ego (ik ben mijn mislukking)

In het boek EGO(s)trippen van Rick van Asperen wordt op sprekende wijze beschreven hoe ego als een fysieke en sociale beschermlaag tussen jouw binnenwereld en de buitenwereld kan liggen. Als je jezelf ‘te’ sterk met deze beschermlaag gaat identificeren dan heeft dat negatieve bijwerkingen.

Maskers in relaties

Een masker kan je (bewust of onbewust) behoorlijk in de weg zitten en dodelijk vermoeiend worden. Het kan in de weg zitten om op een eerlijke manier relaties aan te gaan met je partner, familie, vrienden, collega’s of volslagen onbekenden. Al snel ziet een ander van jou een masker en niet wat er werkelijk in jou omgaat. Wie jij in essentie bent, wat jouw behoeften of gevoelens zijn. Daarmee ontstaat een verwachtingspatroon dat onbewust en onuitgesproken door jou in stand gehouden wordt. Raymond van Barneveld heeft dat patroon doorbroken. Wat een opluchting zal dat voor hem zijn.

Persoonlijke reflectie

Hans: “Selmar, het wordt voor mij tijd om het masker af te zetten dat ik mijn blog ben. Bij het schrijven van een blog loop ik geregeld tegen het fenomeen aan van een writer’s block, terwijl ik in gesprek met jou genoeg woorden heb. Bij het schrijven van de eerste zin, begin ik mezelf al te corrigeren. Na de derde zin begin ik mezelf af te vragen of de volgorde klopt. Na het noemen van een reeds bestaande theorie vraag ik me af wat mijn blog überhaupt heeft toe te voegen. Zo, dat lucht op. Vanaf nu zet ik het verhaal op papier zoals ik het ook tegen jou zou zeggen. Wil jij het dan redigeren, zodat we samen tot een mooi blog kunnen komen?”

Selmar: “Hans, ik heb niet veel hoeven redigeren, dus volgens mij is het masker af en heb je geschreven zoals je tegen mij zou praten. Ik heb alleen nog de neiging iets over teamwork toe te voegen. Een linkje tussen maskers en een veel voorkomende frustratie in teams. Als het eigenbelang van een collega boven of ten koste van het gezamenlijke belang gaat, dan is dat is een ‘doodsteek voor teamwork’. Als zo’n collega lid wil blijven van een team dat waarde hecht aan het gezamenlijk belang zal hij of zij een deel van het ego opzij moeten zetten. De vraag is alleen: welk deel? Welk masker?

Suggestie

Begin vandaag nog met het afzetten van een masker, hoe klein ook, en ga je vrijer voelen. Welk masker heb jij af te zetten?

Auteur: Hans Kets