Met wie deel jij je brood

De gelukservaring van sociaal delen

Mensen delen vrij snel hun brood met degenen om wie ze geven. Bijvoorbeeld familie, vrienden of kennissen. Maar we delen ons brood ook dagelijks met vele anderen zonder dat we ons daar van bewust zijn. Hopelijk daagt deze blog je uit om eens stil te staan met wie jij je brood deelt en jezelf er wat prikkelende vragen over te stellen.

Mijn compagnon Selmar en ik hebben het vaak over de oorsprong van woorden. Toen hij op een dag de oorsprong van het woord compagnon (lees; company) noemde, leverde dat een verrijkend gesprek op over teams, organisaties en vooral de samenwerking daarbinnen.

Het woord company betekent namelijk letterlijk ‘samen brood eten’. Het is samengesteld uit het Latijnse cum (samen) en pane (brood) . Dit kan je letterlijk nemen: op de werkvloer in de pauze samen brood eten. Maar ook meer overdrachtelijk: samen je brood kunnen verdienen door samenwerking.

Al vrij snel kwamen drie prikkelende vragen de hoek omzeilen

  1. Met wie wil ik graag mijn brood delen?
  2. Met wie ben ik op dit moment mijn brood aan het delen?
  3. In hoeverre kloppen de antwoorden op vragen 1 en 2 met elkaar?

 

Met wie wil ik mijn brood delen?

Uit onderzoek blijkt dat mensen overal ter wereld een geluksgevoel ervaren als ze iets weggeven aan een ander. Sterker nog; weggeven maakt gelukkiger dan iets zelf houden.

Bij gelijk inkomen, blijkt dat de persoon die meer deelt, gelukkiger is dan de persoon die het vooral besteedt aan zichzelf. Kortom; als je geluk wilt ervaren dan is het raadzaam om te delen. Dit maakt nieuwsgierig: hoe gelukkig ben jij op dit moment in de samenwerking 😊?

–      Regie

Zelf kunnen bepalen aan wie je iets ‘cadeau’ geeft, maakt gelukkiger dan iemand anders die voor jou bepaalt aan wie jij iets mag weggeven. Het maakt voor het geversgeluk niet uit of het aan een onbekende of bekende wordt gegeven. Zolang jij zelf de regie maar hebt. Dit laat zich goed vertalen naar samenwerking in teams en de tijd en energie die jij geeft aan teamleden: Heb ik het gevoel dat ik móet samenwerken met bepaalde teamleden of heb ik de regie en kan ik zelf kiezen?

Als teamleden het gevoel hebben dat ze met elkaar moéten samenwerken dan weet je als leidinggevende dat ze minder snel zullen delen, en misschien wel minder gelukkig zijn. De rol van leidinggevende biedt dan ook de uitdaging om bewustzijn te creëren en te laten ervaren dat teamleden wel degelijk regie hebben. Door tijd, energie en oprecht aandacht aan collega’s te besteden, een vraag te stellen in plaats van een oordeel te hebben, te luisteren in plaats van te praten, of te kiezen om elders te gaan werken! Dat is de gift die jij kunt geven. Een belangrijke inschatting die dan altijd een rol speelt, is

–      Komt mijn gift wel goed terecht…

Het idee dat deze goed terecht komt, maakt gelukkiger dan wanneer je het idee hebt dat deze niet goed terecht komt, blijkt uit onderzoek. Mensen maken dus een inschatting of de energie én de tijd die ze steken in de samenwerking met een teamlid goed terecht komt. Ofwel gaat mijn ‘effort’ ook werkelijk impact hebben? Als daarover twijfel bestaat dan wordt er minder gedeeld. Als de inschatting positief is dan is de kans groot dat de samenwerking op gang komt.

Er zijn vijf dingen die jij met je teamleden kunt delen om het teamwork te versterken. Als je wilt weten welke dat zijn, lees dan deze whitepaper https://www.doorpakbv.nl/gratis-whitepaper/

Met wie ben ik op dit moment mijn brood aan het delen

Het bovenstaande geeft je het besef dat het heel zinvol is om eens serieus naar de samenwerking in jouw team te kijken. Wie zijn jouw teamleden en hoe ervaar jij de samenwerking met hen? Met hen ben jij namelijk op dit moment jouw brood aan het delen. Misschien eet je in de pauze letterlijk brood met hen. En op z’n minst ben je samen brood aan het verdienen en verdelen met hen.

 

Wil ik met deze teamleden wel mijn brood delen?

Deze vraag maakt je denk ik bewuster met welke teamleden je wel óf niet je brood wilt delen. Nog belangrijker; hopelijk ben je tot het besef gekomen dat jij hier zelf op constructieve wijze regie in kunt nemen. Door oprecht de vraag te beantwoorden met wie je liever niet je brood wilt delen op dit moment. Feit is namelijk dat je het brood al aan het delen bent. Dus kun je elkaar maar net zo goed écht leren kennen. Een eerlijk en kwetsbaar gesprek voeren én samen onderzoeken wat nodig is om bewust te gaan delen met elkaar kon nog wel eens verrassende dingen opleveren.

Hoe mooi is het als je elk van je teamleden als een kompaan kunt ervaren!?

Wil je een succeservaring delen naar aanleiding van deze blog, dan stellen we dat zeer op prijs.

Bronnen:

https://www.nu.nl/wetenschap/3308054/weggeven-maakt-gelukkiger-dan-zelf-houden.html