Voor welke leidinggevende ga jij harder lopen

5 suggesties ter inspiratie

Recentelijk hadden we het tijdens de lunch over sport en vooral over de vraag: Weet jij nog voor welke trainer jij harder ging lopen?’ Er kwamen al snel een paar mooie voorbeelden voorbij. Zoals we dan vaker doen, kwamen we wat aan het filosoferen. Waarom loop je voor de ene leidinggevende harder dan voor de andere?

Voor iedere persoon ligt het accent ergens anders. Wel kunnen we 5 tips / suggesties doen ter inspiratie. En mogelijk heb je er wat aan als jij leidinggevende bent.

 1. Psychologische veiligheid (creëren en bewaken)

De meeste mensen willen er graag bij horen, een bijdrage leveren én zichzelf ook nog persoonlijk en functioneel ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat psychologische veiligheid hiertoe doorslaggevend is. Dit zorgt er voor dat het binnen het team ook veilig voelt om ‘interpersoonlijke risico’s te nemen’. Met open gesprekken en beter luisteren naar elkaar tot gevolg. Een aantal vragen om je hierin als leidinggevende te triggeren:

 • Ben ik zelf open? Dat nodigt anderen namelijk ook uit het te doen
 • Ken ik de mens achter de functionaris echt?
 • Durf ik excuses aan te bieden?
 • Vraag ik om hulp of om mee te denken?
 • Ben ik werkelijk beschikbaar met tijd en aandacht (dus zonder telefoon of laptop)? 

 

 1. Richting helder maken en houden (zonder dat je ego in de weg staat)

Ieder mens wil het gevoel hebben dat hij of zij ertoe doet. Het werkt dan motiverend om te weten waar je met elkaar naartoe op weg bent. We noemen dat wel eens ‘het einde voor ogen’ hebben. Het is prettig om te ervaren dat dit ‘einde’ een collectief belang is, waaraan jij een unieke en gewaardeerde bijdrage mag leveren. En waarbij ego’s opzij gezet worden als dat nodig is. Een aantal vragen om je hierin als leidinggevende te triggeren:

 • Is het doel uitdagend, haalbaar én voelbaar?
 • Is het doel vertaald naar haalbare resultaten en acties?
 • Benoem ik tussentijdse resultaten en individuele bijdragen daaraan?
 • Spreek ik teamleden aan als ego in de weg komt te staan van het collectieve belang? 

 

 1. Je kunnen uitspreken (ook al voelt het ongemakkelijk)

Je wilt erop kunnen vertrouwen niet afgewezen, gestraft of in verlegenheid gebracht te worden gebracht als je binnen het team zegt wat je denkt. Een leidinggevende die dit actief opzoekt en bewaakt is dan ook prettig. We noemen dit ‘delven van constructieve conflicten’. Het gaat erom dat jij je vrij voelt om te benoemen wat jij belangrijk vindt én nodig hebt in een situatie. Een aantal vragen om je hierin als leidinggevende te triggeren:

 • Bewaak ik de openheid ‘te vuur en te zwaard’?
 • Moedig ik mensen aan om risico’s te nemen en toon begrip voor wat gezegd wordt
 • Betrek ik iedereen bij het gesprek
 • Vraag ik het team om mijn standpunt in twijfel te trekken

 

 1. Heldere besluiten nemen (en commitment checken)

Het is prettig om erop te kunnen vertrouwen dat je collega-teamleden betrokken zijn en blijven. Betrokkenheid bij elkaar én wat je met elkaar te doen hebt. Het is prettig om een leidinggevende te treffen die hierin heel expliciet én onderzoekend is. Dit creëert een soort honger naar helderheid. Een aantal vragen om je hierin als leidinggevende te triggeren:

 • Weet ik van de teamleden waarvoor zij én waardoor ze gemotiveerd raken?
 • Maak ik besluiten werkelijk concreet (ook in wat het betekent voor teamleden)?
 • Als ik twijfel of iemand wel betrokken is, benoem ik dat en vraag ik voldoende door? 

 

 1. Pas de prestatiestandaard toe op alle teamleden (benoem gedrag en houding)

Als het normaal is in een team dat teamleden elkaar aanspreken op houding en gedrag dan is dat er prettig. Je weet dan namelijk dat je serieus op weg bent om te groeien en resultaten te bereiken. Dit creëert ook een soort gezonde spanning ‘arousal’ bij jezelf en teamleden. Een leidinggevende die dan heel direct is, en tegelijkertijd ruimte biedt om jezelf te ontwikkelen weet dus het vlammetje te ontbranden. Een aantal vragen om je hierin als leidinggevende te triggeren:

 • Beloon en bekrachtig ik gedrag dat de prestatiestandaard haalt of overtreft?
 • Maak ik prestaties, gedrag en houding ten allen tijde bespreekbaar?
 • Laat ik mij aanspreken of feedback geven over mijn houding en gedrag?

 

Tot slot;

Leiding geven is een ambacht. Als het voor jou écht belangrijk is om leiding te geven, dan zal je realiseren dat het geregeld uitdagend én oncomfortabel kan zijn. Je hebt nou eenmaal met mensen en hun (onderlinge) ‘sores’ te dealen. Maar je ervaart het als jouw verantwoordelijkheid om hier richting aan te geven en verbinding te leggen met én tussen mensen. Richt jouw motivatie zich meer op de status of de beloning die hoort bij de leidinggevende rol dan zul je minder energie ervaren om de moeilijke gesprekken te voeren en minder in staat zijn om teamwork te creëren.

Stel jezelf dan eens de eerlijke vraag waarom het voor jou belangrijk is om deze leidinggevende rol te vervullen?