“Wat is die Pepijn een lul”

Geert is teamleider bij een technisch bedrijf en op zoek naar hoe hij vrijer en blijer deze rol kan vervullen. Daarom is hij de opleiding Persoonlijk Leidinggeven bij Doorpak BV gestart. Eén module heeft hij er al opzitten over het thema vertrouwen, zo ontdekte hij bijvoorbeeld dat hij het heel moeilijk vindt om een compliment te geven.

Na de meivakantie is de tweede module over ruimte voor confrontaties. Maar vandaag is het Koningsdag en gaat hij heerlijk op stap met z’n oude studiegenoten naar Enschede. Eerst een visje eten en daarna een terrasje pakken.

Ze hebben met z’n allen afgesproken bij de viskraam om 13.00 uur, maar Geert is al iets eerder omdat hij het prettig vindt om bij Iris (van de viskraam) even rustig een gesprekje te voeren.

Terwijl Geert fijn een praatje aan het maken is – over een nieuw product dat binnenkort wordt gelanceerd – hoort hij ineens een aantal mannenstemmen achter zich “Geert, ouwe pik! Hoe is het jongen? Weer de lelijkste meisjes uit het dorp aan het lastigvallen?”

Geert kookt van binnen en denkt bij zichzelf: “Tjongejonge Pepijn! Wat ben jij voor een lul! Hoe kun je dat nou zeggen. Altijd al een grote bek, ook tijdens de studietijd. Niks veranderd en nou beledig je mij én Iris ook nog.”

 

geert-bij-de-viskraam-scaled

 

Geert besluit om er toch maar niet op te reageren, omdat hij de pret niet wil drukken. Hij staakt het gesprekje met Iris om zich vervolgens met moeite te richten op zijn studievrienden. Maar ondertussen baalt hij als een stier! Nadat het visje is weggetikt, lopen de jongens al naar een terrasje. Geert betaalt de rekening, hij is de ‘betaalsjaak’ zoals zijn vrienden hem noemen en beheert de gezamenlijke pot. Dit is ook zoiets wat hij nooit leuk heeft gevonden en waar hij wel eens vanaf wil. Hoewel het hem nu mooi de gelegenheid nog even contact te hebben met Iris. Hij rekent af en fluistert haar toe ‘sorry voor het gedrag van m’n vrienden’.

 

De rest van de middag op het terras is best okee, maar niet heel top. Ze zitten met z’n achten. Geert richt zich op Wim met wie hij altijd het makkelijkst en meest vrijuit praat. Hij wil graag rond 17.00 uur naar huis, maar als het zover is roept Pepijn: “Geert man, rukker, je gaat toch nog niet naar huis! Of zit je zo onder de plak bij die akela van je!?”

 

Geert besluit daarop om te blijven zitten en er nog een paar mee te drinken, met een ongemakkelijk gevoel, dat wel. Om 20.00 uur vertrekt Wim en Geert besluit om maar met hem mee te ‘sneaken’ uit de kroeg.

 

Wim vraagt onderweg geïnteresseerd aan Geert ‘Hoe is het eigenlijk met die opleiding van je?’ Waarop Geert vertelt dat het eerste blok ontzettend interessant was en dat hij nu een case moet aanleveren waarin er sprake is van een intern conflict. Bijvoorbeeld over gedrag van iemand dat je irritant vindt, maar waar je diegene nog niet over hebt aangesproken.

Geert zegt vervolgens tegen Wim: “Dat vind ik nou zo lastig, want ik maak me nooit zo snel druk om het gedrag van anderen. Ook in mijn team loopt het eigenlijk best lekker.”

Waarop Wim voorzichtig antwoordt: “Ja Geert, ja…”

 

Reageer hieronder op de persoonlijke blog van Geert, of stuur je vraag of opmerking naar hans@doorpakbv.nl