Ik worstel met mijn communicatie

Even voorstellen: Geert is teammanager bij een technisch bedrijf. Hij heeft een UT- studie afgerond en is twee jaar geleden aangesteld als teammanager. Doorgegroeid zoals dat heet. Geert heeft echter één probleem, hij voelt zich niet echt een manager en heeft moeite met de communicatie. Zowel in het MT als op de afdeling. Ligt dat alleen aan hem?

 

IK WORSTEL MET MIJN COMMUNICATIE

“Het was een mooie kans, ik kon er geen nee tegen zeggen. Mij werd verteld dat ik feeling zou houden met de technisch-inhoudelijke elementen uit mijn vorige functie. En technisch ben ik nog steeds goed onderlegd, maar het contact met mijn collega’s is veranderd. Ik was altijd één van hen. Nu voel ik mij half onderdeel van het team en ik sta er ook half boven.

In de communicatie loop ik tegen obstakels aan en ik neem mijn zorgen ook mee naar huis. Gisteren heb ik tot elf uur ’s avonds doorgewerkt omdat Alex en Bart-Jan zich niet aan de afspraken hadden gehouden. Er kwam een klantvraag tussen waardoor ze er niet aan toe kwamen. Maar die opmerking hoor ik vaker. En ik kon het weer oplossen.

Ik vind dat ze tijdig moeten aangeven dat ze er niet aan toe komen. Maar als ik dat van ze vraag komen ze meestal met flauwe opmerkingen:

“Och, daar heb je Geert de manager. Ga je ons nu vertellen wat we wel en niet moeten doen? Maak je niet zo druk, dat deed je ook niet toen je nog gewoon één van ons was.”

Geen politieagent

Ik zou zo nog tien situaties kunnen noemen waarin ik niet goed weet hoe ik moet reageren. Ik weet wel dat ik er iets mee wil, want ik krijg er steeds meer last van. Mijn vrouw en mijn kinderen merken het ook. Als ik thuis kom heb ik geen puf voor leuke dingen en áls ik iets doe is het werkgerelateerd.

Ik ben mij aan het oriënteren op een cursus of een opleiding. Ik wil iets met communicatie doen, dat zou goed zijn voor mij. Ik heb handvatten nodig om mijn team aan te sturen en ik wil prettiger in mijn vel zitten. Als ik thuis ben wil ik er kunnen zijn voor mijn gezin. En op het werk wil ik dat dingen meer vanzelf gaan, dan kan ik mij richten op de écht belangrijke dingen. Ik wil geen politieagent meer zijn.

Uit de comfortzone

We zitten nu in een hele drukke periode, hoewel, dat is de laatste jaren bijna standaard geworden. We hebben het allemaal al veel te lang veel te druk. En er is altijd wel een excuus om niet écht tot verandering te komen. Maar ik ben er dus klaar mee, cut the crap, ik ga doorpakken. Ik wil met mezelf aan de slag en ik wil mijn team beter kunnen aansturen. Zonder kopzorgen.

Ik weet ook dat ik daarvoor uit mijn comfortzone zal moeten, maar dat is precies wat ik nodig heb. Ik ga het vanaf nu anders doen. Ik houd je op de hoogte.”

Geert

Wil je informatie over onze diensten? Neem contact op over team-/cultuurtrajecten of de opleiding Persoonlijk leidinggeven

 selmar@doorpakvbv.nl | 06-22301018