En nu in het ongemak blijven staan

In de vorige blog kon je lezen hoe Geert zorgt dat zijn team aangehaakt blijft en hiertoe zijn eigen teamoverleg cancelde!? Dit om de afgesproken kernwaarde BETROUWBAARHEID ook daadwerkelijk te kunnen opvolgen met betrouwbaar voorbeeldgedrag. Hij ging naar het MT om daar terug te komen op een genomen besluit over de VISIE. Een besluit waar hij niet werkelijk achter kon staan. Bovendien komt Geer er weer achter wat de kracht is van een welgemeend compliment.

“Waarom staat de VISIE nu alweer op de agenda” vroeg de marketingmanager direct nadat alle MT-leden hadden plaatsgenomen. Op een pedante, licht geïrriteerde wijze werd de boodschap over tafel geslingerd. Of dit gespeeld of niet gespeeld was, maakte voor Geert niet uit. Hij had zich voorgenomen om zich niet af te laten leiden en kwam, en kwam daarom direct ter zake. Hieronder een kort fragment uit het overleg.

Geert: “Ik heb het onderwerp visie opnieuw op de agenda geplaatst. Reden hiervoor is dat ik me na afloop van het vorige MT overleg realiseerde dat ik er niet achter kan staan. Bovendien heb ik me onvoldoende gemengd in de discussie terwijl ik er wel fundamenteel iets van vindt.”

Sander (marketing): “De inkt is al wel opgedroogd. En het lijkt me niet dat we hier een Poolse landdag over willen houden……”

Directeur (Jan): “Het lijkt me dat we dat geen van allen willen, maar als één van ons het fundamenteel met de visie oneens is, dan wil ik het wel graag horen.”

Geert: “Dat snap ik, en mijn oprechte intentie is ook om dit volgende keer gelijk bespreekbaar te maken. Ook wil ik integer kunnen zijn en jullie nú graag laten weten wat mijn issue is met betrekking tot de Visie die is besproken.”

 

Wat volgde was een ongemakkelijk en verhelderend gesprek. Ook Sander ging daarin met de billen bloot over zijn rol in de totstandkoming van de visie. Na 15 minuten kwam het MT tot het besluit om een nieuw dagdeel in te plannen, waarin persoonlijke motieven op tafel komen om daarmee te komen tot een gedragen visie.

Geert vindt zichzelf niet heel complimenteus. Toch besloot hij na het overleg om met Jan mee te lopen en te vertellen dat hij het prettig vond dat Jan hem ruimte bood voor zijn inbreng. Tot Geerts verbazing waardeerde Jan deze feedback erg.

compliment-scaled

Tijdens de opleiding Doorpakken in Teamwork bij Doorpak BV had Geert opgepikt hoe positieve bekrachtiging sterk bijdraagt aan teamwork.  

Terug gekomen op zijn afdeling stonden een aantal van z’n teamleden te praten bij het koffiezetapparaat. Geert schoof aan en had het idee dat het ineens stiller werd. Hij vertelde welk gesprek hij had gehad met het MT en dat hij het vooraf lastig had gevonden om het überhaupt aan de orde te stellen. Karel, één van de teamleden, begon te ‘gniffelen’ waarop het volgende korte gesprekje ontstond:

 

Geert: “Waarom lach je?”

TL: “Omdat ik nou begrijp waarom je het teamoverleg op die manier cancelde.”

Geert: “Wat bedoel je met die manier?”

TL: “Nou, je stak je hoofd om de deur en deelde eenzijdig mee dat het overleg niet doorging.”

Geert (voelde onbegrip en wilde gelijk in de verdediging, maar besloot toch om in het ongemak te blijven)

TL; “{stilte}……….het stoort me dat je niet de moeite nam om het wat meer woorden te geven. We vinden betrouwbaarheid een kernwaarde en dan zeg jij zelf het geplande teamoverleg af zonder een toelichting te geven. Dat vind ik niet betrouwbaar.”

 

Geert (voelde een nog groter ongemak en dacht kort aan zijn gesprekje met directeur Jan)

Geert: “Dit is wel even slikken voor me, merk ik. Maar bedankt voor je eerlijkheid.”

Een half uur later tijdens de lunch zit het hele team bij elkaar, waarop Karel tijdens een stilte tegen Geert vertelde dat hij het verfrissend vindt dat Geert tegenwoordig zo omgaat met feedback. Dat is wel eens anders geweest als we je iets teruggaven. Geert reed naar huis die middag – op z’n ligfiets – en was moe, maar voldaan. Hij had daarbij slechts één gedachte: het is hard werken, maar kan teamwork echt zo mooi en simpel zijn?

Durf jij ook in het ongemak te gaan met jouw team? Schrijf je dan in voor de Doorpak Teamwork Challenge op 23 november a.s.

Wil jij reageren op deze blog? Doorpakken in teamwork? Neem even contact op.

Groet, Hans Kets